Sunday, March 7, 2010

befday ke 4 (kmbr)

hepi befday 2 u
hepi befday 2 u
hepi befday 2 ikha ira
hepi befday 2 u...

may Allah bless both of u & wish u a wonderful life


tiap tahun aku & hubby akan pastikan kami meraikan hari2 istimewa anak kami bersama. walaupun tak mewah tapi cukup utk menunjukkan kami ingat pd anak2 kami..

tahun ni kami hanya sambut ala kadar aje! hubby menempah kek chocolate indulgence dari secret recipe, aku lak memasakkan mee rebus & menggorengkan keropok ikan sementara air bandung istimewa dari hubbyku. lilin dipasang, doa dibaca oleh hubbyku utk si kmbr yg cantik bertopi... mudah2an panjang umur, murah rezeki & jadi anak yg baik.

kmbr meniup lilin & memotong kek bersama. pastu aku suruh ikha menyuap kek kat ira & ira lak suap ikha. hahaha...! kelakarnya! ;-p

kami pun menjamah hidangan dgn meriah. gurau2, main2...

walaupun kami tak menjemput jiran2 tetangga atau meraikan bersama keluarga lain tapi kami turut menyediakan bungkusan utk mereka. dalam beg bungkusan terdapat paket gula2 & kek marble yg aku wat. resipi yg aku amik dari tin susu sejat F&N.


nak resipi????..


Kek Ros Marmar







150g mentega
150g gula kastor
3 biji telur
160g tepung naik sendiri, diayak
2 camca besar susu sejat F&N
1/2 sudu teh esen vanila
2 tits esen ros
1 titis pewarna merah

Cara membuatnya:
alas tin pembakar persegi 18cm/ bulat 20cm dgn kertas minyak & sapukan dgn sedikit mentega.
panaskan ketuhar pada 170'c. potong mentega kpd 2cm. biar lembut sikit sebelum diadun dgn gula. pukul hingga lembut & kembang. masukkan telur, sebiji demi sebiji. pukul hingga halus. masukkan separuh dari tepung, disusuli dgn susu sejat F&N. jgn kacau terlalu lama.masukkan baki tepung. bahagikan adunan kepada 2 bahagian. satu bahagian ditambahkan esen vanila dan sebahagian lagi ditambahkan esen ros serta pewarna merah. selang-selikan kedua-dua adunan ke dalam tin pembakar. utk mendapatkan kesan marmar, putar adunan dgn hujung pisau kecil. bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga kek naik & warna perang keemasan. biarkan kek sejuk sebelum dihidangkan.

dah dapat?? hehe..!
hubby dgn anak2ku suka sgt mkn kek ni. kadang seminggu 2 hingga 3 kali aku wat kek ni. utk mkn petang kitorg. lagi sedap dimkn tika panas. jadi aku pun wat keputusan utk wat kek ni & dikongsikan sket2 dgn kuarga & jiran..
ape yg penting sekitar befday ikha ira, 7hb feb tu cukup meriah & aku pastikan hari tu diorg ceria & tak kena marah. hahaha..!!

2 comments:

  1. haha..tak tahu pun resepi ada kt blog ct. nnt akak nk cuba la kalau ada kelapangan. ngeh3..

    ReplyDelete
  2. cuba la.. tiap mggu mmg wat kek ni. hubby suka, bdk2 pn sama. baru kuar oven lg sodap! sebiji kek bole abis dlm sehari. hehe

    ReplyDelete